Revoluția Pascală: A Treia Duminică

Reflecții despre sezonul pascal
Protopresbiter Dr Doru Costache
Partea a treia: A Treia Duminică
Înregistrare din 7 mai 2020

Free content

Tema: Viața normală a bisericii și locul femeii creștine

English version

Un context pentru reflecție (în engleză)
The Paschal Revolution: Beyond the Forty Days with the Risen Lord

Analiza citirilor scripturale ale sărbătorii: Fapte 6:1–7. Marcu 15:43–16:8.
Traducere din Reading Scripture in the Orthodox Church: The Sunday Cycle (pp. 22-23)

Rezumatele

Fapte 6:1–7 Dat fiind numărul tot mai mare al creștinilor din comunitatea Ierusalimului, apostolii au hotărât să desemneze șapte sfinți bărbați spre a sluji poporului, mai precis spre a organiza pastorația și asistența socială a Bisericii. În schimb, apostolii și-au rezervat sarcina de a predica, de a organiza rugăciunea publică și de împărți daruri duhovnicești.

Marcu 15:43–16:8 Când Domnul a murit, Iosif din Arimateea i-a cerut lui Pilat trupul lui Iisus, care i-a dat voie să-l coboare de pe cruce. Pentru că în acea sâmbătă era sărbătoarea Paștelui iudaic, Iosif s-a grăbit, pregătind numai parțial trupul pentru înmormântare. Duminică dimineața, foarte devreme, Maria Magdalena, Maria mama lui Iosie și Salomeea au adus mir la mormânt, spre a desăvârși ritualul funerar. Dar piatra de pe mormânt era dată la o parte, iar mormântul era gol. Cineva, semănând cu un tânăr, le-a spus că Iisus a înviat și le-a trimis să aducă ucenicilor vestea bună a învierii Domnului.

Versiunea în limba română a cărții: Citind Scriptura în Biserica Ortodoxă: Ciclul Duminical (Sydney: AIOCS Press, 2021).

Înțelepciune

O veche plagă a umanității este discriminarea de gen. Cu excepția unor societăți matriarhale din preistorie și din antichitate, de obicei femeile au fost mereu lipsite de drepturi sociale și politice. Chiar și în societățile contemporane discriminarea de gen este încă o realitate alarmantă. Numai gândiți-vă la disparitatea dintre salariul unui bărbat și cel al unei femei care muncesc cot la cot, făcând același lucru. Sau la faptul că în familiile “tradiționale” bărbații stau la masă, așteptând să fie serviți de femei. Sau la faptul că în anumite culturi miresele sunt vândute soților lor în sclavie. Și așa mai departe. Citirile scripturale de astăzi arată că revoluția pascală aduce cu sine o răsturnare a funcțiunilor celor două sexe naturale. Potrivit acestor pasaje, în zilele creștinismului timpuriu bărbații serveau la mese iar femeile erau trimise să predice. Iosif a îndeplinit o sarcină care de obicei cădea pe umerii femeilor, anume, de a pregăti pentru îngropare corpul cuiva care murise. Cei șapte diaconi ai Bisericii din Ierusalim împărțeau comunității creștine mâncare și alte bunuri, slujind la mese. În schimb, îngerul cu chip omenesc le-a trimis pe femei să predice învierea Domnului ca apostoli (în greaca Noului Testament, cuvântul “apostol” desemnează pe cineva trimis(ă) cu o anumită însărcinare). În acastă lumină, discriminarea de gen nu are fundament creștin. Precum bărbații, și femeile sunt îmbrăcate în Hristos și înălțate la o demnitate pe care nici un sistem social nu o poate asigura—de a fi una în Hristos, de a împărtăși totul în Hristos, de a împrumuta unii de la ceilalți în Hristos, de a sluji unii altora în Hristos. Revoluția pascală presupune așadar abandonarea idolatriei, adică vechile obișnuințe, căile lumii, pe care unii creștini le mențin cu devoțiune oarbă. Revoluția pascală este evanghelie: vestea cea bună pentru toți, indiferent de gen.

Mesajul

Copiii luminați ai lui Dumnezeu au o înțelegere superioară a relației dintre cele două genuri naturale.

Cuvintele cheie

demnitate, gen, predică, revoluția pascală, slujire

Prima parte și a doua parte

A patra parte

7 May 2020 © AIOCS

Please support our not-for-profit ministry (ABN 76649025141)

For donations, please go to https://www.paypal.com/paypalme/aiocsnet or contact us at info@aiocs.net