Reflecții despre sezonul pascal
Protopresbiter Dr Doru Costache
Partea a șasea: A Șasea Duminică
Înregistrare din 27 mai 2020
Free content
Tema: De la luminarea personală la împărăția dintre noi
Un context pentru reflecție (în engleză)
The Paschal Revolution: Beyond the Forty Days with the Risen Lord
Analiza citirilor scripturale ale sărbătorii: Fapte 16:16–34. Ioan 9:1–38.
Traducere din Reading Scripture in the Orthodox Church: The Sunday Cycle (pp. 27–28)
Rezumatele
Fapte 16:16–34 La Filippi, Pavel și Silas au alungat un demon ghicitor, care intrase într-o tânără sclavă. Pentru că fata câștiga mulți bani din ghicit, când a fost eliberată de demon stăpânii săi s-au răzbunat, instigând un mare protest împotriva apostolilor. Pavel și Silas au fost biciuiți în public și apoi încarcerați. Pe când cântau psalmi în închisoare, un cutremur s-a produs la miezul nopții, desfăcând cătușele pușcăriașilor în mod miraculos. Temnicerul i-a luat acasă la sine pe apostoli și, după ce le-a ascultat predica, a devenit credincios împreună cu toți cei din casă, primind botezul.
Ioan 9:1–38 Iisus și ucenicii se aflau în Ierusalim. Într-o sâmbătă, pe când se plimbau, au întâlnit un om care era orb din naștere. Ucenicii vroiau să știe al cui păcat cauzase orbirea omului. Iisus, lumina lumii, l-a vindecat însă pe orb, făcând puțină tină din țărână și din propriul său scuipat. Vindecat, omul a fost luat la întrebări de farisei, cărora nu le venea să creadă și care, ca de obicei, căutau pretexte pentru a-l aresta pe Domnul. Fostul orb a devenit un apologet, apărându-l pe Iisus ca trimis al lui Dumnezeu. În pofida faptului că a fost excomunicat, el a crezut în Fiului Omului.
Versiunea în limba română a cărții: Citind Scriptura în Biserica Ortodoxă: Ciclul Duminical (Sydney: AIOCS Press, 2021).
Înțelepciune
Ce-a de a șasea duminică pascală se întoarce la tema primelor două duminici ale sezonului: credința, vederea spirituală și perceperea Luminii lumii, Hristos. Cele două pasaje vorbesc despre diverse feluri de orbire: fizică (omul născut orb), duhovnicească (ura fariseilor, mânia filippenilor) și demonică (tânăra sclavă). Dintre acestea, primul tip și cel de-al treilea erau fără vină. Nici orbul, nici sclava nu-și cauzaseră problemele pe care le aveau. Amândoi erau copleșiți de forțe pe care nu le puteau controla. A treia categorie se referă însă la orbirea de bună voie. Fariseii s-au dovedit lipsiți de voința de a-l recunoaște pe Domnul și, de asemenea, lipsiți de sensibilitate față de omul pe care l-au excomunicat. Stăpânii tinerei sclave nu s-au bucurat de eliberarea fetei. Filippenii au refuzat să asculte predica apostolilor. Principala cauză pentru care Domnul s-a arătat ca mântuitor este, mai mult decât orice altceva, al doilea tip de orbire. Din cauza orbirii lor îi cheamă pe oameni să-și schimbe mintea—felul în care gândesc—să se convertească, să primească Evanghelia. Revoluția pascală îi cheamă pe oameni la Lumină, dar ține doar de ei să abandoneze întunericul în care trăiesc. Faptul că văd fizic și că urmează reguli scrise ori nescrise nu contează. Orbul a văzut Lumina în inima sa mai înainte ca ochii să-i fie deschiși. Faptul că erau farisei nu i-a împiedicat pe Iosif din Arimathea și pe Nicodim să creadă în Hristos. Ceea ce contează este ca oamenii să-și deschidă mințile și inimile spre Lumina lumii, spre a vedea totul în lumina lui Hristos. Ceea ce duce la deplinătate viața umană este a-l vedea pe Hristos, Lumina pe care întunericul nu a cuprins-o. Trebuie să ne convertim la Lumină. În lumina lui Hristos, toți oamenii sunt importanți. Această Lumină este viața lumii, viața tuturor. Fără Lumina dătătoare de viață, nu putem împlini nimic, nu suntem în stare de niciun succes.
Mesajul
Poporul lui Dumnezeu primește vederea duhovnicească prin care îi contemplă pe toți oamenii și prin care înțeleg valoarea lucrurilor.
Cuvinte cheie
convertire, lumină, orbire, vedere spirituală, viață
27 May 2020 © AIOCS
Please support our not-for-profit ministry (ABN 76649025141)
For donations, please go to https://www.paypal.com/paypalme/aiocsnet or contact us at info@aiocs.net